Onderhoud

                    Houten huizen/loghuizen en onderhoud

De meeste houtsoorten die gebruikt worden in de houtbouw/logbouw dienen wel behandeld tegen o.a. weersinvloeden etc.

In geval van bijv. larikshout zou dat niet direct nodig zijn. Lariks valt in de duurzaamheidklasse 3. Onbehandeld krijgt het een grauwgrijze kleur en gaat op den duur enige verweringverschijnselen vertonen ( kleine scheurtjes).

Onbehandeld larikshout als gevelbetimmering gaat volgens de deskundigen enkele tientallen jaren mee. Veel hangt af van de kwaliteitsklasse (weinig noesten en scheuren en dergelijke) en een goede detaillering: roestvrijstalen bevestigingsmiddelen aanbrengen met het juiste vochtgehalte, goede ventilatie, nagels niet indrevelen, enzovoort. De architect moet dit nauwkeurig in het bestek omschrijven.

Lariks valt in dezelfde duurzaamheidklasse als tropische hardhoutsoort Meranti.
Wij raden u aan om uw houten huis wel te behandelen. Voor de meeste houtsoorten is het toch beter dat ze wel gelakt of gebeitst te worden. Door de weersinvloeden en schuring door de wind en door invloed van de zon is het belangrijk dat u de buitenzijde van uw houten huis voldoende beschermt.
Dit kan gedaan worden met blanke beits of kleurbeits. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden.BEITS

Beits is een hout-verduurzamingsmiddel dat direct op het kale hout toegepast kan worden, dus zonder grondlaag.

Er is transparante beits, waarbij de nerf zichtbaar blijft en er is dekkende beits waarbij een gekleurde laag over het hout wordt aangebracht en de nerfstructuur alleen in reliëf zichtbaar blijft.

Beits dient bij voorkeur in meerdere lagen aangebracht te worden. Behalve de buitenzijde kunt u ook de binnenzijde van uw houten huis/loghuis voorzien van een transparante- of kleurbeits.Wood combines technical and practical qualities with a likable decorative capacity, this is accentuated by mordents which underline wood's lines and ecological varnish which give wood durability.

Mordant, varnish and paint range used is ecological and are offered by ILVA Polimeri - Italia.


Paint used: